Jen málokdo si dovede představit stolování bez talířeTalíře jsou zkrátka základ. Na správném talíři se jídlo nejen lépe vyjímá, ale také lépe jí. Talíře jsou ale zároveň také jednou ze stolovacích potřeb, kterých je na trhu nepřeberné množství, a které se vybírají opravdu „bolestivě“. Třeba vám naše rady ohledně talířů pomohou!

Základní talíře do začátku aneb jak vybrat?

Po staletích zkoušení, experimentování a testování došlo lidstvo k zásadnímu poznání – ideální talíř je bílý, kulatý a keramický. Pokud tedy vybíráte základní servírovací sadu, a nejste příliš velcí experimentátoři, zvolte klasický bílý talíř. Na něm jídlo nejlépe vynikne, nejlépe jej také sladíte s ostatním vybavením kuchyně. Zároveň je bílý talíř zářným příkladem nadčasovosti – není na něm zkrátka nic, co by se časem okoukalo.

To ale neznamená, že byste měli rezignovat na design. I bílý talíř může být velmi estetický – na trhu je nepřeberné množství talířů s jemnými i výraznými dekory a vzory, které dodají i klasickému talíři punc originality. Základní rada tedy zní – pokud nevím jaký talíř vybrat, volím bílý, kulatý a keramický.

Správně zvolené talíře jsou základem kvalitního stolování

Správně zvolené talíře jsou základem kvalitního stolování

Jakou velikost talíře zvolit?

Základní jídelní talíř se prodává v mnoha průměrech. Běžně se prodávají talíře o průměru 21, 24, 26 i 28 centimetrů a mnoha dalších odchylkách směrem nahoru i dolů. Zde záleží čistě na vašich preferencích. Platí, že na větší talíř se jídlo mnohem lépe servíruje, na menší talíře zase máte tendenci dávat méně jídla (talíř vypadá dříve plný). Pokud jste v režimu shazování nadbytečných kil jako doma, volte raději menší. Gurmáni většinou volí rozměry od 26 cm a výše.

Jaké typy talířů jsou na trhu?

Speciální talíře najdete na trhu prakticky na jakoukoliv potravinu. Koupit můžete speciální talíře na ryby, hluboké talíře na polévky i speciální velké talíře na pizzu nebo s talíře s hlubokým dnem na těstoviny.

Samozřejmě, nejde o nic, co byste s klasickým plochým talířem a talířem na polévku nesvedli, ale k dobrému pocitu z jídla může hezké servírování výrazně přispět.

Talíře na stole

Talíře na stole