Lískové ořechy – co všechno jste o nich nevěděli?

Pokud nemáte na zahradě lísku, pak většinou tyhle lahodné skořápkové plody zaregistruje někdy v období Vánoc, kdy je na pořadu dne pečení nejrůznějších druhů cukroví, v nichž jsou často tou hlavní přísadou. Je však škoda degradovat jejich využití jen na sváteční období. Ukrývají toho totiž v sobě opravdu hodně.

Jedna malá hrst lískových oříšků vám dodá dostatek energie po cvičení nebo třeba na horském výšlapu. Obsahují totiž zdravé tuky, a také množství prospěšných látek v čele s důležitými minerály. Není divu, že se používají při přípravě různých oblíbených produktů s velkou nutriční hodnotou, jako je například lískové mléko nebo máslo.

Kdy se zaměřit na nákup lískových oříšků?

Pokud si je chcete dopřát v té nejlepší formě, pak právě teď. Lískové ořechy totiž dozrávají mezi srpnem a zářím a obvykle se sklízejí v říjnu. Čerstvá várka se pak na trhu objeví obvykle koncem tohoto měsíce. Tehdy jsou nejčerstvější a nejnabitější prospěšnými látkami. A jak si vybrat ty správné?

Pozor na nákup vhodných produktů

Prodávají se loupané nebo se skořápkou. Pokud kupujete ořechy „v původním obalu“, vybírejte ty, jejichž skořápky nemají žádné praskliny ani dírky. U loupaných pak dejte pozor na správné balení. Vakuování je sázkou na jistotu. A nezáleží na tom, zda si dopřáváte oříšky přírodní nebo třeba pražené.

Ořechy ve skořápce vydrží déle, protože tento „obal“ chrání jedlou část zvenčí. Po oloupání je možné lískové oříšky skladovat 3–4 měsíce, a to nejlépe v lednici. Pokud už předem víte, že je nespotřebujete, vydrží vám bez problémů i jeden rok v mrazáku.

A existuje ještě jedna lahodná možnost použití: olej. Chtějte ten lisovaný zastudena, je totiž krásně bílý a příjemně voní. V kuchyni je velmi oblíbený a opravdu často se používá třeba jako zálivka na salát. A kde koupit oříšky ve vysoké kvalitě? Vyzkoušejte specializovaný e-shop Nutsman.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.