Rádi byste se co nejvíce přiblížili chuti pravého italského espressa i u vás doma?

Pak si rozhodně musíte pořídit konvičku moka express, která patří k základnímu vybavení každé italské domácnosti milující kávu. Ta je při přípravě v konvičce moka express silná a lahodná podobně jako v případě pravého espressa, pro jehož přípravu ale obvykle potřebujete drahý kávovar schopný vyvinout vysoký tlak.

Jak vypadá a kde se vzala moka konvička?

Prakticky jde o konvičku, která je vyrobena z hliníku, díky kterému má údajně káva lepší chuť. Má 3 hlavní části:

  • spodní nádobu na vodu,
  • středové sítko na kávu,
  • horní nádobu na připravovanou kávu.

Moka konvička je poměrně raným vynálezem jednoho slavného Itala, který původně zpracovával hliník. To ho ale neproslavilo tolik jako výroba moka konvičky, kterou na zpracování hliníku navázal. Jméno Bialetti zná tak díky tomu nejen v Itálii téměř každý.

Na jakém principu je založena příprava kávy metodou moka express?

Konvička moka express využívá ke své funkci vysokého tlaku vodní páry. Do spodní nádoby konvičky se nalije studená voda a do střední části se společně s filtrem vloží středně umletá káva. Po složení všech tří částí se konvička postaví na oheň a pozvolna zahřívá. Díky tomu začne v její spodní části vznikat vodní pára, která se přes filtr s kávou vytlačuje do horní nádobky, kde zkondenzuje a dá vzniknout očekávanému kávovému nápoji.

Jakou kávu použít do moka konvičky?

Rozhodně namletou na středně hrubo. Káva by neměla být ani příliš jemná, aby nezanášela filtr, ale ani příliš hrubá, aby z jejího aroma mohla procházející pára dostat maximum. Mletí by mělo být jemnější než v případě french pressu, ale hrubší než pro přípravu turecké kávy v džezvě. Použít můžete jakýkoliv typ oblíbené kávy. Rozhodně ale zrnkové, kterou si doma namelete. Ať již sáhnete po odrůdě Arabica nebo Robusta anebo některé jejich směsi, či dokonce po kávě bez kofeinu, získáte z moka konvičky výjimečný nápoj se silnou chutí.

Jaké jsou výhody přípravy kávy metodou moka express?

Díky této metodě získáte opravdu silnou kávu chuťově podobnou italskému espressu. Náklady na ni se ovšem budou ve srovnání s espressem pohybovat na méně než polovině. Příprava kávy v moka konvičce je jednoduchá a zvládne ji i naprostý kávový amatér. Moka konvičky se vyrábí v různých velikostech, snadno si tak můžete pořídit konvičku odpovídající vašemu obvyklému počtu konzumentů kávy. Na nic nečekáte a vyrážíte také pro svoji moka konvičku? Pak nezapomeňte koupit také něco ke kávě, abyste si svoji chvilku relaxace ještě více zpříjemnili.

Coffee Beans Coffee Spoon Roasted - CZ71 / Pixabay
CZ71 / Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.