Japonský práškový zelený čaj Matcha je proslulý po celém světě jako základní součást tradičního čajového obřadu. Velice známé je i jeho pradávné propojení s řádovým životem v buddhistických chrámech a neméně často je považován za oblíbený nápoj japonských samurajů. Už z těchto důvodů je Matcha nazývána vynikajícího čaje stvořeného nejen pro chvíle hluboké vnitřní meditace. O něco méně je známý fakt, že nejen v klidných chvilkách staří samuraji popíjeli tento čaj, ale naopak i ve velmi napjatých situacích chvíli před bitvou.

Matcha má nejen uklidňující účinky, ale stejně tak dokáže lidskému organismu dodat potřebnou energii a vybudit v něm větší sílu potřebnou k větším výkonům. Lidé, kteří v dnešní době pijí čja Matcha se neřadí jen do řad vyznavačů tradičního čajového obřadu, ale i do řad vyznavačů zdravého životního stylu a stravy. Stačí připomenou příběh stojící za rozšířením Matchy za hranice Číny, která je její pradávnou vlastí. Ve starověkké Číně byla odjakživa jednou z nejlepších a nejoblíbenějších možností k uchovávání síly léčivých rostlin jejich přeměna do podoby prášku. Proto většina tehdejších přirodních klenotů tradiční medicíny mezi lidmi kolovala právě ve formě jemného prášku.

A samozřejmě výjimkou nebyl ani čaj Matcha. Téměř odjkaživa se jednalo o uznávaný lék proti horečkám a zánětům, který mimo jiné dokázal nemocný a vyčerpaný organismus přirozenou cestou pročistit a zregenerovat. O mnoho století později pak k této zkušenosti přichází klinické studie, které mnohé postřehy čínské tradiční medicíny jen potvrzují. Nejdůležitější příznivé účinky pravidelného popíjení čaje Matcha jsou z velké části obrazem toho, že Matcha patří mezi druhy zeleného čaje. Na rozdíl od klasických obyčejnějších zelených čajů máme tu čest poznat nápoj, jehož účinky, které jsou následkem speciálního způsobu pěstování, výroby a především vlastní přípravy mnohonásobně účinnější. Hlavní důvod je naprosto jednoduchý a logicky odvoditelný.

Rozdíl spočívá v přípravě zeleného čaje. Klasický zelený čaj se připravuje přelitím čajových lístků horkou vodou a následným vyjmutím lístků z nálevu. Kdežto Matcha? Prášek tohoto zeleného čaje rozmícháme ve vodě a vypijeme jej i s rozdrcenými lístky. Proto může náš organismus v monohonásobně větší míře zužutkovat miximální množství užitečných látek, které jsou v zeleném čaji Matcha obsaženy. V největší míře se tato výhoda projevuje v případě antioxidantů. Antioxidanty jsou tělu prospěšné látky, které zpomalují stárnutí, zlepšují celkovou fyzickou kondici a napomáhají k efektivnějšímu spalování tuků. Laboratorní výsledky potvrdily, že čaj matcha obsahuje asi čtrnáctkrát více antioxidantů než borůvky a také desetkrát více než klasický zelený čaj.

Klasický zelený čaj dokáže proces spalování tuků “vylepšit” asi o deset procent, zatímco Matcha to dokáže asi o čtyřicet procent. Šálek čaje Matcha vypitý před náročným cvičení nebo před jakoukoliv fyzickou aktivitou dokáže výrazně stimulovat činnost kardiovaskulárního systému a spolu s ním také zvyšovat odolnost a vytrvalost lidského organismu. Matcha na rozdíl od běžného zeleného čaje neobsahuje skoro žádný kofein, což organismu jen prospěje. Energie získaná popíjením tohoto čaje není kompenzovaná nežádoucími účinky stimulace organismu kofeinem.