Zázrak jménem olivový olej
Obsah textu
Olivový olej patří k oblíbeným druhům oleje užívaných v kuchyni už přes 8000 let. Vyrábí se lisováním oliv a najdeme jej jak v kulinářství, tak v kosmetice nebo farmacii. Za vyzvednutí stojí hlavně jeho léčivé účinky, které má nebo jeho rozšířené využití v různých sférách průmyslu.
Účinky
Jeho účinky vás jistě potěší, jelikož jeho konzumace vám zajistí zdraví a vitalitu. Obsahuje totiž velké množství vitamínu E a nenasycených mastných kyselin, které snižují v těle obsah špatného druhu cholesterolu LDL a naopak přináší lepší formu cholesterolu HDL, jenž pomáhá předejít arterioskleróze.
Mezi jeho další pozitivní účinky řadíme podporu metabolismu a trávení, podporu tvorbu žluče a správné funkce žlučníku, dodávání energie, zlepšování mikroflóry ve střevech, pomáhá s hubnutím a mnoho dalšího.
Využití
Využít jej můžete různě. Díky obsahu jednoduchých nenasycených mastných kyselin se hodí k léčbě zánětlivých onemocnění, jako je třeba revma. Další využití najdeme v jeho podpoře správné funkci srdce díky kyseliny olejové. Jedná se taky o přírodní lék pro lidi trpící cukrovkou, protože snižuje množství glukózy v krvi a zároveň v krvi zvyšuje koncentraci inzulínu.
Kosmetika
Kromě konzumace olivového oleje, jej můžeme využít i v kosmetice. Olivový olej má mimo jiné dobré účinky na vlasy nebo pokožku. Nanesením oleje na vlasy jim věnujete dobrou výživu. Tento malý zázrak se dá použít také na odlíčení make-upu nebo kupříkladu jako bělidlo na zuby. Když budete olejem pravidelně otírat zuby a masírovat dásně, zuby tím vybělíte a zároveň zajistíte odolnost a sílu dásní.
Olivový olej je základ mnohých mýdel nebo krémů na tělo a obličej. Masti z něj vyrobené ulevují namoženému svalstvu nebo mohou zklidnit spálenou pokožku.
Pomocník v kuchyni
Samozřejmostí je zapojení olivového oleje do vaření. V kuchyni jej můžete použít na smažení pokrmů, vaření jídel, ale také s ním můžete zalít zeleninový salát a zpříjemnit tak tímto jednoduchým činem jeho chuť.